5 Unique Facts About Leopards: Fascinating Facts About Leopards
Leopards are one of the Big Five animals living in many national parks of East Africa and Africa at large. Leopards are also one of the big cats classified as Panthera paedus and one of the five extant species in the genus Panthera. Unlike other wild cats, leopards have relatively short legs and long bodies with a large skull. Leopards are similar to and are usually mistaken for jaguars.
Both leopards and jaguars can be melanistic, known as black panthers, but what makes them different is that leopards are slightly smaller in size, have a lighter physique, well-camouflaged fur, opportunistic behavior, a broad diet, great strength, and the ability to adapt to a series of habitats such as rainforest, arid, and montane areas.
Leopards’ fur is marked with rosettes on the skin. The skin color shade of the leopard varies between individuals, ranging from pale yellowish to dark golden with dark spots (rosettes). Leopards living in arid regions are pale cream, yellowish to ochraceous and Rufous in color, while those living in forests and mountainous areas are much darker and deep golden.
Spots on the leopard’s skin fade towards the white underbelly, the insides, and lower parts of the legs. The rosettes differ in shape depending on the region where the leopards thrive. Rosettes for leopards living in East Africa are circular in shape, those living in the southern African region are squarish in shape, and those in Asia are larger in shape.
Leopards are fast-running cats with a possibility of running 58 kilometers per hour. They are graceful yet ferocious with their hunting techniques. Leopards can easily be spotted in East Africa, and they can be seen in the following national parks in different regions.
- In Uganda, leopards are found in Queen Elizabeth National Park, Kidepo Valley National Park, Lake Mburo National Park, Murchison Falls National Park, and Semuliki National Park.
- In Kenya, leopards are found in Samburu National Park and Masai Mara National Reserve.
- In Tanzania, leopards are found in Serengeti National Park, Ngorongoro Conservation Area, Tarangire National Park, and Lake Manyara National Park.
- In Rwanda, leopards are found in Akagera National Park.
Leopards are always on the list of sought-after animals by tourists while on their game-viewing safaris in East Africa. Leopards are spectacular animals, and this article focuses on facts that make them an amazing creature. These facts about leopards include the following, as listed below.
1. Leopards Are Solitary Animals
Unlike lions, which are social animals, leopards are solitary cats living a solitary lifestyle. Leopards are usually seen taking a stroll in the grasslands of their habitat alone, and the only time they are seen in a pair, that is, a male and a female, is when they are in the mating season.
When a female is ready for mating, it signals her readiness to her mate by the scent of her territory markers, such as her own urine. The mating period takes place for 4–5 days, and during these days they (male and female leopard) hunt together and mate 70–100 times a day.
The mating period is followed by a gestation period of 3 months, giving birth to cubs, with only 2–3 having a chance of surviving. After the mating and gestation period and the birth of cubs, leopards go back to their solitary lifestyle.
2. Leopards Are the Smallest of the Large Cat Family
In the cat family consisting of lions, jaguars, cheetahs, and leopards themselves, in size, leopards are the smallest in the family. Leopards inhabit trees mostly as a way of escaping from the scorching midday heat and also to enjoy their prey in peace.
Leopards use their small size to help them climb trees, and in the cat family, they are known as the most agile climbers. A leopard’s body grows to an average length of 92 to 190 centimeters (3 to 6.2 feet), and their tail grows to about 99 centimeters. The length and weight of leopards differ depending on sex.
Generally, the males are larger and heavier than females. The males stand at 60–70 cm, and females stand at a length of 57–64 cm. Male leopards weigh 37–90 kg, and females weigh 28–60 kg.
Though they are the smallest in the cat family, it has nothing to do with their strength, as they can carry their prey weighing approximately 50 kilograms to the tree where they reside.
3. Leopards Are Not Picky Eaters
Leopards have been observed to be able to eat everything in their carnivorous diet; in other words, they are not picky eaters like other cats in the cat family.
Leopards’ diet consists of reptiles like snakes, fish, and medium-sized animals such as warthogs, zebras, antelopes, wildebeest, rats, and many more. Leopards are capable of surviving without water because they get most of the water from their prey, which they need to survive.
4. Leopards Are Ambush Predators
Leopards have been identified as ambush predators in their hunting tactics. Like other cats, including lions, cheetahs, and jaguars, leopards get their prey by hunting.
Leopards are speedy animals with a possibility of running 35 miles per hour, which is an advantage for their hunting expeditions. In their hunting, leopards stalk their target from a few meters’ distance while they wait to ambush their target in case the prey moves towards them.
Once the prey is close to the leopard, it is killed in one swift yet ferocious move, which involves grabbing the prey’s neck and breaking it to death. Leopard offspring start hunting at the age of 3–4 months, and their hunting skills and tactics get polished over time.
5. Leopards Are Highly Adaptive Cats
Leopards have been noted to be adaptable cats, which has helped them thrive in any habitat. Leopards are found in many national parks in Africa, which have different types of vegetation such as rainforest, woodland, savanna grassland, mountains, shrublands, and swampy areas.
Leopards can easily adapt to any environment; that is why they are found in many regions of Africa, unlike other cats such as lions, which live in conquered territories near water sources.
Where Can You See Leopards in East Africa?
Leopards are spectacular animals that can easily be seen while on a game drive experience in the parks found in East Africa. Uganda, Kenya, Tanzania, and Rwanda offer opportunities to see leopards in different national parks and wildlife destinations.
In Uganda, visitors can look for leopards in Queen Elizabeth National Park and other destinations including Kidepo Valley National Park, Lake Mburo National Park, Murchison Falls National Park, and Semuliki National Park.
Why Are Leopards Among the Most Sought-After Safari Animals?
Leopards are among the most sought-after animals by tourists while on game-viewing safaris in East Africa. Their solitary lifestyle, remarkable climbing ability, hunting techniques, adaptability, camouflage, and distinctive rosette patterns make them some of the most fascinating animals to observe in the wild.
Leopards are spectacular animals that can easily be seen while on a game drive experience in the parks found in East Africa. For this amazing experience, book your safari with Focus East Africa Tours by sending your safari inquiry for a quote.

